Stappenplan naar gezonde darmen… en meer…!
Gepubliceerd door: Melody Eveleens op 30 okt 2018
Deel dit artikel: 4
80% van de weerstand wordt bepaald in de darmen
Er wordt steeds meer duidelijk over de centrale plek die de darmen innemen voor een goede gezondheid. Daarom heeft De Groene Os een uitgebreid darmprotocol gemaakt. Het darmprotocol is ontwikkeld om houvast te bieden bij tal van situaties en is geschikt om in te zetten honden, katten en paarden. Het geeft je nieuwe inzichten en kennis van middelen waarmee je de darmen kunt ondersteunen en het darmmicrobioom kunt herstellen. Het protocol bestaat uit verschillende stappen om de darmgezondheid eens écht goed aan te pakken.
Voorkom een veel gemaakte fout
Met het darmprotocol hopen we ook een veel gemaakte fout te voorkomen. Als er iets met je dier is, wil je graag snel resultaat en wij zien dan in de praktijk dat mensen beginnen met een van de laatste stappen: het geven van glutamine of probiotica. Als die te vroeg worden ingezet zijn ze niet goed werkzaam of kunnen ze zelfs verergering van de klachten geven. Daarom is het belangrijk bij het begin te beginnen.
“De dood huist in de darmen”
Hippocrates
De darmen zijn de naar binnen gekeerde buitenwereld en gastheer van het microbioom, een bacteriebevolking met een vergaande invloed op gedrag, immuunsysteem en algeheel welbevinden. Alle reden om ervoor te zorgen dat deze bacteriën het in de darmen naar hun zin hebben. Dit kun je bereiken met behulp van ons vijfstappenplan voor honden, katten en paarden.
Waarom een darmprotocol?
Er wordt steeds meer duidelijk over de centrale plek die de darmen innemen bij het behoud van een goede gezondheid. Zo is door recente onderzoeken inmiddels aangetoond dat 80% van de weerstand wordt opgebouwd in de darmen.
We zijn gewend om de darmen te zien als verteringsorgaan, maar de darmen zijn zo veel meer. Darmen zijn ons “tweede brein”. Serotonine (een neurotransmitter) wordt bijvoorbeeld voor 80% in de darm aangemaakt en niet, zoals altijd werd gedacht, in de hersenen.
Dus wanneer je de oorzaak van een aandoening wilt achterhalen: denk aan het microbioom!
Wanneer het darmprotocol volgen?
Het darmprotocol is ontwikkeld om houvast te bieden bij tal van situaties en kan helpen bij:
- het herstellen van de darmgezondheid
- dieren met een gevoelige huid en kriebel
- een niet-optimale spijsvertering
- steeds terugkerende indringers en gasten
- ondersteunen bij gedragsproblemen
- voedselincompatibiliteit met bepaalde voeding
Wat mag je na het darmprotocol verwachten?
Je kunt je een toename van de weerstand van je dier verwachten. Hoe hoger de weerstand, hoe beter de gezondheid en hoe meer kracht het lichaam heeft zichzelf weer in balans te brengen. Maar na het volgen van het darmprotocol kun je niet achterover leunen. Het zorgen voor bij je dier passende voeding, levensstijl en beweging blijft essentieel om het microbioom ook daarna gezond te houden.
DE 5 STAPPEN VAN ONS DARMPROTOCOL
Doorlopend tijdens alle stappen van het protocol
Dit is een tinctuur van het kruid Ashwaganda. Het kan gebruikt worden als onderdeel van een behandelplan bij alle langdurige fysieke en mentale verschijnselen. Door de regulerende werking als adaptogeen ondersteunt het de normale gang van zaken.
Stap 1 – weerstand bevorderen
Het doel van deze fase is om de weerstand te ondersteunen, ontstekingen te remmen, het histaminegehalte in het bloed omlaag te krijgen en methylatie te bevorderen. Methylatie is een biochemisch proces waarbij methylgroepen worden gekoppeld aan enzymen, DNA, aminozuren en gifstoffen. Dit proces zorgt voor ATP (de energiedrager voor chemische processen in de cellen), genezing van weefsels, ondersteuning van de leverontgifting, regulering van de genexpressie (hoe de genen zich uiten) en optimalisering van de immuun- en neurologische functies.
Behandelduur
Minimaal 3 weken (afhankelijk van de situatie kan dit verlengd worden.)
De 4 middelen die in deze fase samen moeten worden ingenomen
Na 3 weken is er een contactmoment met de behandelend therapeut of De Groene Os.
Stap 2 – reiniging
Deze fase staat in het teken van reinigen. De lymfedrainage en de uitscheidingsfunctie van de lever en nieren worden nu bevorderd. Ook de darmen worden gereinigd, een schone lei.
Behandelduur
3 weken
De 2 middelen die in deze fase moeten worden ingenomen
Stap 3 – immuunsysteem stimuleren
In deze fase worden indringers bestreden. Pas hierna kan worden gewerkt aan het opbouwen van de darmgezondheid. Dit kan goed met bepaalde kruiden – of speciale tincturen waar die kruiden in verwerkt zijn – die natuurlijke stoffen bevatten waar het immuunsysteem door wordt gestimuleerd.
Behandelduur
6 weken
Het middel dat in deze fase moet worden ingenomen
Stap 4 – slijmvlies herstellen
Het doel van deze fase is slijmvliesherstel. Dat is belangrijk omdat – als je klachten ziet – de darmwand vaak niet optimaal is.
Behandelduur
8 weken
Het middel dat in deze fase moet worden ingenomen
Stap 5 – gezonde bacteriën
Pas in fase 5 is het doel rekolonisatie van de darmen en geef je probiotica. Je kunt probiotica zien als zaadjes die geplant worden, waarna het lichaam zelf een gezond microbioom kan onderhouden. Vaak wordt dit middel in een veel te vroeg stadium ingezet. De darmen zijn dan nog niet in de juiste conditie om een gezonde kolonie bacteriën in stand te houden. Dan is het dus water naar de zee dragen.
Behandelduur
8 weken
Het middel dat in deze fase moet worden ingenomen
- Probiotica Essentials of andere kwalitatief goede probiotica
Heb je vragen?
Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.
Maak jouw eigen website met JouwWeb