Ja, het bestaat écht: hooikoorts bij honden en paarden

Gepubliceerd door: Melody Eveleens op 15 mei 2018

Deel dit artikel:       3Ja, het bestaat écht: hooikoorts bij honden en paarden

Het klinkt misschien een beetje gek, maar dat is het niet: hooikoorts komt wel degelijk voor bij dieren. Bij honden en paarden zien we het regelmatig en in theorie kunnen ook katten last hebben van deze voorjaarskriebels.

Het lastige van deze aandoening is dat je het makkelijk voor andere klachten aanziet en dat de behandeling dan ook niet helemaal klopt. Het is wel belangrijk dat je er iets aan doet, je kunt namelijk je dier moeilijk vragen pollen te vermijden!

 

 

 

 

 

Hooikoorts = pollenallergie

Een allergie is eigenlijk een overdreven reactie van het lichaam. Het immuunsysteem reageert op een stof alsof het een bedreiging is, terwijl die stof voor andere mensen en dieren onschadelijk is.

Een gezond dierenlichaam maakt alleen antistoffen aan tegen ziekmakende indringers zoals ongewenste micro-organismen. Bij een allergie maakt het lichaam antistoffen tegen stoffen waarbij dat niet zou moeten. Een allergie kan voor allerlei stoffen bestaan: eiwitten uit de voeding, bepaalde materialen (bijvoorbeeld contactallergie voor metaal), vlooien of ingeademde stoffen (zoals huisstof). En in het geval van hooikoorts is dat voor pollen (ook wel stuifmeel genoemd).

Technisch stukje over allergische reacties in het lichaam

Bij een allergische reactie is de barrièrefunctie niet 100% in orde. Er komt een te groot of verkeerd deeltje door de barrière heen en in de bloedbaan. Het lichaam gaat proberen dit deeltje te vernietigen.

Bij de meeste allergische reacties produceert het afweersysteem bij de eerste blootstelling aan een allergeen de antistof IgE (Immunoglobuline E). IgE bindt zich aan een bepaald type witte bloedcellen in de bloedsomloop (granulocyten) en aan mestcellen (cellen die een rol spelen bij de afweer).

Cellen met IgE op hun oppervlak geven specifieke stoffen (onder andere histamine) af die een zwelling of ontsteking in de omliggende weefsels veroorzaken. Door deze stoffen komt er een kettingreactie op gang waarbij weefsels geïrriteerd en beschadigd raken. Ze veroorzaken daarmee de typische kenmerken van een ontstekingsreactie: pijn, jeuk, roodheid en zwelling.

Symptomen bij paarden

Deze ontstekingsreactie in de slijmvliezen zorgt voor de symptomen. Bij paarden zien we de volgende klachten:

  • sinusitis (bijholteontsteking)
  • proesten
  • neusuitvloeiing
  • schuren met de neus
  • hoofdschudden

Symptomen bij honden

  • sinusitis (bijholteontsteking)
  • geïrriteerde en/of rode ogen
  • niezen
  • vachtproblemen: korstjes (vooral op de kop), jeuk en roodheid (vooral aan pootjes en liezen), ontstekingen
  • abnormale neusafscheiding

Wat is abnormale neusafscheiding bij de hond?

Een gezonde hondenneus is normaal gesproken vochtig. Sommige honden hebben van zichzelf een druipneus. Je ziet dit vaak ook als ze intensief hebben gesnuffeld. Zolang dit helder en vloeibaar is, is er niks aan de hand. Als het troebel of overmatig is of gepaard gaat met niezen, is er vaak meer aan de hand.

Is het wel echt pollenallergie?

Pollenallergie bij dieren kan gemakkelijk verward worden met andere aandoeningen en daarom is het belangrijk een goede diagnose te laten stellen door de dierenarts.

Andere mogelijkheden kunnen zijn:

  • allergieën voor andere stoffen
  • zonlichtallergie (vooral bij paarden kan dit ook klachten als hoofdschudden veroorzaken!)
  • aangezichtspijn
  • pijn door zadel of optoming (paarden)
  • pijn in de rug- of halswervels
  • problemen met het gebit

Logboek

Om een goed plan van aanpak te maken, is inzicht nodig. Houd eens bij welke symptomen je dier vertoont en in welke perioden deze optreden. Ook factoren zoals weersomstandigheden, voeding, waar je hebt gewandeld /gereden kunnen belangrijke informatie geven. De Groene Os heeft hiervoor een handig logboekje beschikbaar! Ook de behandelaar kan dit gebruiken om een behandelplan te maken.

logboek

Plan van aanpak

Als je een tijdje hebt bijgehouden welke factoren de klachten verbeteren of juist verergeren, kun je daarop maatregelen nemen. Denk bijvoorbeeld aan waar en wanneer je gaat wandelen of rijden (binnen of buiten, of soort natuurgebied, of specifiek ’s ochtends).

Pollen zijn niet te vermijden, maar als duidelijk is op welke planten of bomen gereageerd wordt, kunnen ze op z’n minst van het eigen terrein verwijderd worden.

Middelen
Wegens de Claimswetgeving mag ik in dit blog niet ingaan op producten, maar ik kan wel een aantal inhoudsstoffen aanstippen. Voor het beste advies neem je contact met ons op:

Ja, geef mij advies

Glidkruid
Glidkruid (Scutellaria baicalensis) is een kruid uit de TCM (Traditional Chinese Medicine). De wortel is het meest gebruikte deel van de plant en wordt door Chinese kruidenspecialisten al eeuwen toegepast bij de behandeling van ‘branderige’ en ‘vurige’ hulpvragen.

Het wordt ook bij last van pollen in de lucht succesvol toegepast omdat het de aanmaak van histamine helpt af te remmen.

Versterk de barrièrefunctie van slijmvliezen met GLA en glutamine

Bij allergieën wil je de slijmvliezen versterken omdat dit een van de eerste afweren van het lichaam is. Een herhaalde allergische reactie kan leiden tot hyperpermeabele darm en bij hooikoorts zijn de slijmvliezen sowieso geïrriteerd. Een beetje hulp kan dus geen kwaad.

Om de slijmvliezen te helpen herstellen is de ideale combinatie gamma-linoleenzuur (een plantaardig vetzuur uit bijvoorbeeld teunisbloem- of borageolie) samen met glutamine (een herstellend aminozuur). Deze vetzuren kunnen aan het voer worden toegevoegd om verlichting te geven bij rode, branderige ogen.

Probiotica
De slijmvliezen, huid en de darmen zijn een afspiegeling van elkaar en daarom is het bij allergische klachten raadzaam om de darmen extra te ondersteunen. Een supplement met probiotica bevat nuttige darmbacteriën en helpt om de weerstand en het immuunsysteem te verbeteren.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.